2 Ocak 2011 Pazar

KOSGEB İş Kurana 27 Bin TL Devlet Desteği Veriyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, küçük ve orta ölçekli (KOBİ) işletmelerle ilk defa işletme açacak girişimcilere yönelik 6 ayrı yeni destek programı açıkladı. Toplam büyüklüğü 263 milyon lira hibe ya da kredi şeklindeki destekler KOSGEB aracılığıyla girişimcilere dağıtılacak. Program kapsamında KOBİ’lere 750 bin liraya kadar geri ödemesiz finansman desteği sağlanacak. KOBİ’lerin büyümesini ve daha fazla istihdam sağlamasını hedefleyen programlar, aynı zamanda işsizlerle maaşlı çalışanlara patron olma fırsatı da sunuyor.
İŞ KURANA 27 BİN TLBakan Ergün’ün verdiği bilgilere göre girişimcilik destek programı kapsamında ilk defa işyeri açacak 400 kişiye 27’şer bin lira hibe desteği sağlanacak. Söz konusu 27 bin liranın 5 bin lirası işletmenin kuruluşu sırasında verilecek. 10 bin lira kuruluş döneminde makine teçhizat ve ofis donanımı için aktarılacak. Geri kalan 12 bin lira da işletme giderlerine destek olmak amacıyla her ay biner lira şeklinde ödenecek. Ancak bu destekleri alabilmek için kurulacak işletme birinci veya ikinci teşvik bölgesindeyse toplam giderin yüzde 40’ının; üçüncü veya dördüncü bölgesindeyse yüzde 30’unun girişimci tarafından karşılanması gerekiyor. Kadın veya engelli girişimciler ise bölgeye göre yüzde 30 ve yüzde 20 katkıyla söz konusu 27 bin lira destekten yararlanarak işletmelerini açabilecekler.
EĞİTİM ALMAYANA YOKSöz konusu girişimcilik hibesi için KOSGEB tarafından düzenlenen eğitimleri tamamlamış ya daİŞGEM girişimcisi olma şartı aranacak. KOSGEB bu amaçla en az 60 saatlik eğitim ve atölye çalışmasından oluşan bir eğitim düzenliyor. İcretsiz verilen bu kurslarda girişimcilik  sınanıyor, iş fikri egzersizleri yapılıyor ve iş planları hazırlanıyor. Ayrıca İŞKUR, meslek kuruluşları ve belediyeler tarafından düzenlenen kursları bitirenler de bu hibelerden yararlanacak. Kurslar gençler, kadınlar ve dezavantajlı gruplar için düzenleniyor.
FiKRi OLANA 200 BiN LiRA
2010 KOBİ destek paketi kapsamında Ar-ge, inovasyon ve endüstriyel uygulama destek paketi de yeni fikri olan işletmelere ek finansman sağlayacak. Bu kapsamda KOBİ’lere 12 bin liradan 200 bin liraya kadar destek verilecek. Bu pakette kira desteği, makine-teçhizat, başlangıç sermayesi gibi destekler yer alacak. 100 bin liraya kadar olan destekler geri ödemesiz olacak. Tüm bölgeler için bu paketten yararlanan KOBi’ler, desteğin yüzde 75’ini hibe olarak alırken; yüzde 25’ini ise kendileri karşılayacak.

Hiç yorum yok: