11 Kasım 2009 Çarşamba

KOSGEB KÜÇÜK ESNAF DESTEK KREDİSİ


2.5 Milyar TL'lik Yeni Kredi Desteği Programı'na başvurular 04 Kasım 2009 tarihinde başlayacaktır. Kredi kullanımı, KOSGEB'in bütçe imkanları çerçevesinde ve işletmelerin başvuru sırasına göre değerlendirilecektir. KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı işletmeler, direkt olarak bu kredi programı için anlaşma yapılan 17 bankaya başvurabileceklerdir.

Bu bankalar, Akbank, Alternatifbank, Anadolu Bank, Denizbank, Finansbank, Fortis, Garanti Bankası, HSBC, ING Bank, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası, Asya Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası'dır.

Yeni teknoloji kullanımı, yeni iş yerine taşınma, işlerini büyütme, yeni yatırım, hammadde alımı, üretim ve pazarlama, eğitim ve danışmanlık, yurtdışı pazarlara açılım ve geliştirme, ihracatın finansmanı ve münferit projelerin finansmanı amacı ile başlatılan Yeni Kredi Destek Programı'ndan yararlanmak isteyen KOBİ'lerin, KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı olmaları ve mutlaka krediyi hangi amaçla kullanacaklarını beyan etmeleri gerekiyor.



İşletme başına kredi üst limiti 25.000 TL olup, kredi faiz veya kar payı tutarının yüzde 25'i krediyi kullanan işletmeler tarafından aylık eşit taksitler halinde, kalan yüzde 75'i ise KOSGEB tarafından karşılanacaktır. 25.000 TL üst limitten kredi kullanılması durumunda, 15 ay vadeli kredinin KOSGEB tarafından ödenecek peşin faiz tutarı 1.836 TL, işletme tarafından ödenecek faiz tutarı ise toplam 612 TL olacaktır. İşletme sahibinin kadın girişimci olması halinde faiz tutarı 30.000 TL üzerinden aynı şartlarla hesaplanacaktır. Ancak şunu da özellikle belirtmek istiyorum. Kredi üst limiti 25.000 TL olup, işletmelerimiz ihtiyaçları ölçüsünde kredi kullanabileceklerdir.

Başvurular, KOSGEB ve bankalarca belirlenecek kriterlere göre değerlendirilecektir. Kredi Destek Programı çerçevesinde bankalar, işletmelerden kullandıracağı kredi için hizmet bedeli olarak 500 TL'den fazla, ayrıca ipotek alınması halinde ekspertiz masrafı olarak da 750 TL'den fazla masraf talep edemeyeceklerdir. Bankalar, işletmeden her ne ad altında olursa olsun başkaca bir bedel talep edemeyecektir. Teminat sıkıntısı yaşayan işletmelerimiz Kredi Garanti Fonu (KGF) veya TESKOMB'a bağlı Kredi Kefalet Kooperatifleri'nden yararlanabileceklerdir. Ayrıca vergi ve SGK borcu olan işletmelerimiz, borçları kredi desteğinden mahsup edilmek suretiyle krediyi kullanabilecekler.Yeni Kredi Destek Programı'ndan yararlanmak isteyen KOBİ'lerin, mutlaka KOSGEB Veri Tabanına kayıt olmaları gerekiyor.

KOSGEB Veri Tabanına 9 Ekim 2009 tarihine kadar toplam 89.500 işletme kaydedilmişken, 12 Ekim 2009 tarihinden bugüne kadar 35.000?e yakın işletme kayıt olmuştur. İşletmelerimizin kredi tahsisinde başvuru sırasının esas alınacağını göz önünde bulundurarak, bir an önce KOSGEB Veri Tabanı'na kayıt yaptırıp, bankalara başvurmaları gerekiyor.

İnanıyorum ki reel ekonominin can damarı olan KOBİ/lerimiz, uygulamaya koyduğumuz bu yeni destek modeliyle, büyüme ve kalkınmanın öncüsü olmaya devam edeceklerdir. İçinden geçtiğimiz bu süreçte KOBİ'lerimize rahat nefes aldıracak bu kredi paketinin esnaf-sanatkarlarımıza, tüm işletmelerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

Başvurularla ilgili detaylı bilgilere, KOSGEB'in resmi internet sayfası www.kosgeb.gov.tr adresinden ulaşılabilecek.

NOT:YENİ KREDİ DESTEK PROGRAMI'NIN AYRINTILARINI ve AŞAĞIDAKİ SORULARIN CEVAPLARINI EK'TE BULABİLİRSİNİZ.


1.KOSGEB'DEN DESTEK ALABİLİR MİYİM?

DESTEK ALABİLECEK FAALİYET ALANLARI
DESTEK ALAMAYACAK FAALİYET ALANLARI

2.NASIL BAŞVURU YAPABİLİRİM?

3. BAŞVURU AŞAMASINDA KARŞILAŞTIĞIM SORUNLARDA NE YAPACAĞIM?

DETAYLI AÇIKLAMA

1 yorum:

kredi kartı borcu dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.