20 Kasım 2009 Cuma

Kamu Borçlarında Yeni Faiz Oranı Aylık 1,95


1. Yeni Gecikme Zammı Oranı

19.11.2009 tarih ve 27411 sayılı Resmi gazetede yayımlanan 02.11.2009 tarih ve 2009/15565 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla, 6183 sayılı Kanun’un 51. maddesinde yer alan gecikme zammı oranı her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere % 1,95 olarak yeniden belirlenmiştir. Böylece 21.04.2006 tarihinden beri yürürlükte olan aylık % 2,5 olan gecikme zammı oranı, % 1.95’e düşmüş olmaktadır.

Karar yayımı tarihi olan 19.11.2009 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Buna göre;

n Vadesi 19.11.2009 tarihinden önce gelmesine rağmen, bu tarih itibariyle henüz ödenmemiş olan,

n Vadesi 19.11.2009 tarihinden sonra gelen ancak vadesinde ödenmeyen,

kamu borçlarına, yeni gecikme
zammı oranı uygulanacaktır.

Gecikme zammı uygulamasıyla ilgili ayrıntılı açıklama yapılması gerekli görülmemekle birlikte, aşağıdaki özet bilgilerin hatırlatılmasında yarar görülmüştür:

n Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesaplanır. Hesaplamada 1 ay 30 gün olarak dikkate alınır ve günlük gecikme zammı oranı, (aylık oran/30) formülüyle bulunur.

n Tam aylar için gecikme zammı aşağıdaki formülle hesaplanır:

Gecikme zammı tutarı = Aylık gecikme zammı oranı x ay sayısı

x gecikme zammı uygulanacak tutar


n Ay kesirleri için gecikme zammı aşağıdaki formülle hesaplanır:

Gecikme zammı tutarı = Günlük gecikme zammı oranı x gün sayısı x gecikme zammı uygulanacak tutar


n Bakanlar Kurulu kararıyla aylık gecikme zammı oranının yeniden belirlendiği hallerde, zammın hesaplanmasında aşağıdaki şekilde işlem yapılır:

-  Aylık esasa göre gecikme zammının hesaplandığı bir aylık süre içindeki bir tarihte oran değişikliği yapılırsa, bu bir aylık sürenin tamamına eski oran uygulanır.

-  Ay kesirleri için zammın hesaplanması günlük esasa göre yapılırsa, Bakanlar Kurulu kararının yürürlüğe girdiği gün dahil olmak üzere daha sonraki günler için yeni oran, yürürlük tarihinden önceki günler için ise eski oran dikkate alınır.

2. Yeni Gecikme Faizi Oranı

Vergi Usul Kanunu’nun 112. maddesinde yer alan düzenleme nedeniyle, gecikme faizi gecikme zammı oranında uygulandığından, 2009/15565 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan değişiklik gecikme faizini de değiştirmiş olup, 19.11.2009 tarihinden itibaren uygulanacak gecikme faizi oranı % 1,95 olmuştur.

Yasal düzenlemelere göre

n Gecikme faizinin hesabında ay kesirleri dikkate alınmamakta,

n Gecikme faizi aşağıdaki formülle hesaplanmaktadır:

Gecikme faizi tutarı = Gecikme zammı oranı x ay sayısı x gecikme faizi uygulanacak tutar

3. Yeni Pişmanlık Zammı Oranı

Vergi Usul Kanunu’nun 371. maddesinde yer alan düzenleme nedeniyle, pişmanlık zammı gecikme zammı oranında uygulandığından, 2009/15565 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan değişiklik pişmanlık zammı oranını da değiştirmiş olup, 19.11.2009 tarihinden itibaren uygulanacak pişmanlık zammı oranı % 1,95 olmuştur.

Yasal düzenlemelere göre

n Pişmanlık zammı hesabında ay kesirleri tam ay sayılmakta,

n Pişmanlık zammı aşağıdaki formülle hesaplanmakta,
Pişmanlık zammı tutarı = Ödeme süresi geçen vergi tutarı x gecikme zammı oranı x borcun normal vade tarihi ile ödendiği tarih arasında geçen ay sayısı.
n İdarece tarh edilen vergilerde ve tahakkuku tahsile bağlı vergilerde pişmanlık hükümleri uygulanmamakta,

n Pişmanlıktan ancak talebin yazılı olması halinde yararlanılabilmekte,

n Pişmanlık hükümlerinin uygulanması, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının kesilmesini engellememektedir.

4. Tecil Faizi Oranı

6183 sayılı Kanun’un 48. Maddesi çerçevesinde tecil faizi oranı Maliye Bakanlığınca belirlenmekte olup, 28.04.2006 tarihinden itibaren uygulanmakta olan tecil faizi oranı yıllık % 24’tür. Tecil faizinin gecikme zammından daha yüksek olması açıklanabilir olmadığından, en kısa zamanda gecikme zammı oranında yapılan değişiklik paralelinde tecil faizi oranında da önemli bir indirime gidileceği düşünülmektedir.

 

Hiç yorum yok: