13 Kasım 2012 Salı

E Fatura Sistemi Ve Avantajları


Elektronik Fatura Detayları 

Genel hatları ile Elektronik Fatura Kayıt Sistemi; mükellefler tarafından bilgi işlem sistemi aracılığı ile elektronik belge olarak düzenlenen faturalarda bulunan bilgilerin belirlenen standartlarda ve elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı’na aktarılması suretiyle faturalara ait ikinci nüshaların kağıt ortamında saklanması zorunluluğunu ortadan kaldıran, belli şartlar dahilinde faturalara ait birinci nüshaların elektronik ortamda oluşturulması ve alıcılara iletilmesine imkan sağlayan
bir sistemdir.
Sistemden yararlanabilme üç aşamaya ayrılmıştır;
  • Başvuru Aşaması
  • Test Aşaması
  • Protokol Aşaması
Bu aşamalarda neler yapılması gerektiği, sahip olunması gereken yazılım ve donanımların teknik yeterliğinin ölçümünün nasıl yapılacağı, faturaların elektronik ortamda nasıl oluşturulacağı, alıcı ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na nasıl aktarılacağı, nasıl saklanacağına ilişkin tüm koşullar taslak tebliğ ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın http://www.efatura.gov.tr/ internet adresinde açıklanmıştır.
Sistem üç temel değişiklik getirmektedir;
  • Sistemden yararlanacak mükellefler düzenleyecekleri faturalarda seri-sıra numarası yerine fatura ID numarasını kullanacaklardır. (3 haneli birim kod, 15 haneli sıra numarasından oluşan kod)
  • Elektronik faturalarda Maliye Bakanlığı kaşesi yerine Elektronik Fatura Kayıt Sistemi amblemi kullanılacaktır.
  • Her faturada “Bu fatura Elektronik Fatura Kayıt Sistemi’nde kayıtlıdır. Faturanın kayıtlı olduğuna ilişkin sorgulama http://www.efatura.gov.tr/ internet adresinden yapılabilir.” açıklaması yer alacaktır.
     
 Elektronik Fatura Sistemi'nin avantajları: 
  • Faturaların mükellefte kalacak örneği ve eğer müşteri isterse müşteriye gidecek örneği elektronik ortamda gönderileceği için faturaların basım ve gönderim    masrafları sona erecektir.
  • Faturaların VUK’na göre 5 yıl muhafaza ve ibraz süresi olduğundan, 5 yıl boyunca saklama masrafları sona erecektir. Özellikle bazı şirketlerin profesyonel muhafaza şirketleri ile çalıştıkları düşünüldüğünde bu masraflar şirketler için önemli hale gelmeye başlamıştır.
  • Faturaların fiziken zarar görmesinden (yangın, su basması vb) kaynaklanan, VUK’nda mevcut muhafaza ve ibraz ödevlerine uyulmamasının getirdiği cezalara katlanılma talihsizliği ortadan kalkacaktır. VUK 359. maddesinin getirdiği ceza kaçakçılık cezası olup, maddede bir yıldan üç yıla kadar ceza öngörülmektedir. Bunun yayında aynı kanunun 344. maddesinde yer alan vergi ziyaı halinde üç kat ceza da unutulmamalıdır.
SM Mali Müşavir Cihat Ertürk

Hiç yorum yok: